Barfen

Starthjælp til en problemfri begyndelse på BARF

Kære hundeejer, Vil du gerne give din firbenede ven en afbalanceret og sund kost efter BARF-metoden, men ved endnu ikke helt hvordan? Så har jeg nogle nyttige tips til dig her:

Tip 1: Foderomstilling

Omstillingen fra almindeligt foder til BARF er for det meste rimeligt ukompliceret, men alligevel bør du være opmærksom på et par ting. Ved første skridt er det klogt at indlægge en fastedag for din hund, så dens tarm kan tømmes fuldstændigt for det gamle foder.

Ved næste skridt bør hunden vænnes til de forskellige BARF-komponenter hen ad vejen. Server kun hakket, let fordøjeligt muskelkød den første dag eller to. Det er vigtigt, at du i første omgang vælger én slags kød. Til dette formål anbefaler vi vores fine tatar eller muskelkød fra okse.

Hvis din hund fordøjer kødmåltiderne godt, kan du trinvis indføre nye slags kød som eksempelvis muskelkød fra hest eller fisk, før du i næste skridt supplerer måltiderne med let fordøjelige grøntsager som gulerødder eller spinat og noget frugt. De vegetabilske komponenter skal altid serveres kogte eller fint purerede, da din hund ellers ikke kan udnytte de indeholdte næringsstoffer.

Hvis du føler, at din hund fordøjer de nye foderbestanddele godt, så kan du begynde at servere kallun eller bladmave efter ca. fire dage. Optages dette også godt, bør du i næste skridt også servere indmad. For at din hund lærer al vigtig indmad fra starten af, anbefaler vi vores blandede indmadsmix fra okse i ca. to dage.

Endelig handler det om at vænne hunden til de sidste, vigtige komponenter af BARF: ben. Til dette skridt anbefaler vi vores grofthakkede kyllingehalse eller kyllinge-/oksemix, som består af bløde, hakkede ben fra kylling og muskelkød fra okse. Ved fodring af ben skal du altid være særligt opmærksom på din firbeners afføring. Er denne for hård eller blød, bør du i første omgang igen minimere benfodringen og derefter øge til den ønskede mængde ganske langsomt. Hvis din firbener slet ikke kan fordøje ben, heller ikke efter langsom tilvænning, anbefales det, at denne bestanddel af BARF-fodringen udelades, og de manglende næringsstoffer tilsættes gennem supplementer som æggeskallepulver.

For at din hund kan blive forsørget med alle vigtige næringsstoffer, skal du efter afslutning af tilvænningen til kødmåltiderne (skridt 2) begynde at supplere med næringsfulde fodertilskud som eksempelvis lakseolie og havalgemel. Normalt kan din hund nemlig ikke dække sit behov for næringsstoffer gennem kosten alene.

Den langsomme omstilling anbefales frem for alt ved sarte hunde. Dermed kan der godt nok ikke fodres afbalanceret, men mave-/tarmtrakten kan så vænne sig til den nye fodringsmetode særligt skånsomt. Ved raske hunde kan du normalt foretage omstillingen betydeligt hurtigere. Efter et tidsrum på syv til ti dage er foderomstillingen gennemført hos de fleste hunde. Herefter kan du begynde at fodre efter den førnævnte foderplan. Bemærk dog: enhver hund er et individ. Hav altid dette i mente og giv din firbener den tid, som den har brug for til en problemfri omstilling.

Bemærk: I omstillingsfasen kan der forekomme diarré, forstoppelse, slim i afføringen, opkast, kløe eller hudproblemer. Disse symptomer kan enten optræde med det samme eller først efter noget tid og giver i første omgang ikke anledning til bekymringer. Skulle det dog foresætte i længere tid, anbefales det, at der søges dyrlæge for at udelukke andre årsager end foderomstillingen.

Tip 2: Måltidernes antal og størrelse

Generelt gælder det, at en fuldvoksen hund skal have ca. 2 - 3 % af sin kropsvægt som dagsration. Hvalpe og yngre hunde har et forhøjet næringsstofbehov og bør have ca. 4 - 10 % af deres kropsvægt som fodermængde. Dagsrationen bør fordeles over flere små portioner i løbet af dagen.

Tip 3: Sammensætning og tilberedning af BARF-måltiderne

En ideel BARF-kost sammensættes af 80 % animalske og 20 % vegetabilske komponenter. De animalske bestanddele inddeles igen i 50 % muskelkød, 20 % kallun eller bladmave, 15 % blandet indmad og 15 % kødfulde ben. 75 % grøntsager og 25 % frugt skal fodres kogt eller fint pureret.

De forskellige slags kød samt frugt og grøntsager skal regelmæssigt varieres for at sikre en afbalanceret kost. Det er dog ikke nødvendigt at servere alle komponenter hver dag. Det er tilstrækkeligt for en behovsdækkende kost, hvis alle nødvendige bestanddele serveres over et tidsrum på ca. fire uger.

Tip 4: Fodertilskud

Da der normalt ikke serveres nogen hele byttedyr ved BARF, er det nødvendigt at supplere BARF-måltiderne med bestemte tilskud. Næringsfulde vitaminer, mineraler, fedt og fiberstoffer, som på naturlig vis forekommer i byttedyrenes blod, hjerne, øjne og pels, skal tilsættes ved hjælp af fodertilskud.

Nogle supplementer såsom havalgemel, som dækker det naturlige jodbehov, og en næringsfuld olie med højt indhold af omega-3 og omega-6 fedtsyrer (f.eks. lakseolie) skal tilsættes regelmæssigt. Andre supplementer er valgfrie og kan tjene som erstatning, hvis hunden ikke kan eller vil æde alle BARF-komponenter. Æggeskallepulver skal eksempelvis tilsættes på den måde, hvis du ikke serverer ben.

Da alle fodertilskud har forskellige hovedeffekter, anbefales det at skifte mellem disse regelmæssigt. Dette gælder frem for alt for olierne, som du finder et stort udvalg af i vores webshop.

Tip 5: Vores BARF-beregner

På vores hjemmeside finder du en praktisk BARF-beregner, som beregner din hunds optimale fodermængde og sammensætning af måltider på baggrund af individuelle oplysninger. Derudover finder du tre yderligere behovsberegnere, som du kan bruge til at beregne den nødvendige mængde havalgemel, den passende sammensætning af indmaden og det nødvendige fedtindhold i muskelkødet. Bemærk dog venligst altid, at enhver hund er individuel, og at de viste resultater kun er standardværdier.

BARF kræver frem for alt noget mere arbejde i starten end fodring med almindeligt foder, men med tiden kommer man hurtigt ind i rutinen. I hvert fald gør du din hund noget godt, for BARF er den sundeste og med artstilpassede form for kost til hunde.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med at prøve BARF-metoden af og er til rådighed i tilfælde af yderligere spørgsmål.
Hilsen Dr. Christiane Klemt

Barfen
Barfen
Barfen
Barfen

Barfen



STARTHJÆLP - BARF

Vil du fodre din yndling afbalanceret og sundt med BARF-metoden fremover, men ved endnu ikke helt hvordan? mere…

NYT: B.A.R.F. beregner

Sådan opfylder du pærelet det faktiske næringsbehov for din yngling! mere…

100% Made in Germany

Alle vores slagtedyr stammer fra tyske landbrug med sund græsning. mere…